Project Details - Sage Group plc HQ

Your registration is awaiting full activation to allow selection and saving of images.

 

Project Spotlight - HQ for Sage (UK) Limited

Specifier

The Ian Darby Partnership

Design Requirements

Shackerley has supplied 3500m2 of ceramic granite rainscreen cladding for the new headquarters for Sage (UK) Limited, the UK’s market leader in business software systems. This extensive development was the anchor construction project at Newcastle Great Park, an international quality business park recognized as a flagship development for the North East region.

Darren Blake, Associate Architect at the Ian Darby Partnership said: “The Sage site is the centerpiece of the Park’s commercial zone, and the complex, comprising six individual office buildings clustered around a T-shaped atrium, creates a bold and contemporary form within the landscape.

“The overall aesthetic we sought to achieve is a crisp and precisely detailed external envelope with consistent colour and surface finish. The four and five storey buildings are predominantly glazed – a mixture of curtain walling, office facades and planar glazing. We selected the ceramic granite rainscreen slab because we wanted a precisely engineered material, which would give us the opportunity to extend the modular system and scale on the adjoining curtain walling. The ceramic granite slabs allowed us to develop simple and elegant intersection details with adjacent materials and openings.”

Darren added: “The Newcastle Great Park Masterplan called for the use of natural materials and specified that brickwork, stone or reconstituted stone was to be used. By working with Shackerley to select a buff coloured ceramic granite, we not only met our own requirements for consistency of colour and surface finish but were able to complement the local natural stone colouring in a modern idiom”.

Materials Used

3500m2 of buff coloured Toscana ceramic granite panels in a natural unpolished ‘OP’ finish, each measuring 600 x 300 x 12mm were ‘invisibly’ fixed to an alluminium substructure to provide the rainscreen for the new Sage complex.